Ciabatta
Na niedzielne śniadanie zapraszam na prawdziwe ciabatty rodem z Włoch z domowego piekarnika, u mnie serwowane z białym serkiem, pomidorem, sałatką, szynką i rzeżuchą
Są pyszne – z zewnątrz mają chrupiącą skórką, a wewnątrz są mięsiste i pełne dziurek. Przepis banalnie prosty, a naprawdę smaczny!
Życzę miłej niedzieli!
Źródło przepisu: Liska
Czas:
Biga 9-17 h (najlepiej przygotować ją wieczorem, przed pójsciem spać)
Wyrabianie ciasta: 15-18 minut
Fermentacja: 3-4 h
Wyrastanie bułeczek: 30-40 minut
Pieczenie: 12-20 minut
Składniki na bige:
1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
2/3 szklanki mąki
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć folią i odstawić na 9-17 h.
Następnie dodać:
1 i 3/4 szklanki wody
2 łyżeczki drożdży instant
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej (typ 850)
1,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wyrabiamy – najłatwiej przy pomocy miksera z hakiem. Na tym etapie nie należy dosypywać więcej mąki – ciasto w miarę wyrabiania, robi się bardziej elastyczne i sprężyste.
Po wyrobieniu, ciasto przykrywamy sciereczką i zostawiamy na 3-4 godziny do fermentacji.Ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, rękami formujemy prostokąt o wymiarach 25 x 30 cm. Posypujemy mąką i ostrym nożem lub nożem do pizzy dzielimy ciasto na kwadraty o boku 5 cm. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy mąką. Na tym etapie ciasto przypomina placki, ale w gorącym piekarniku dobrze wyrośnie.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 st C.
Wstawiamy bułeczki, na dno piekarnika wysypujemy kostki lodu (lub spryskujemy wodą ścianki piekarnika, by powstała para) i pieczemy ok. 12-20 minut. (wszystko zależy od wielkości bułek – po 12 minutach należy sprawdzać ich stopień zarumienienia).
Smacznego!