Chrupiące ciasteczka owsiane
Pochrup ze mną – czyli mega chrupiące ciasteczka owsiane
Dawno nie jadłam tak przepysznych ciasteczek owsianych – od dzisiaj mój faworyt! Robi się je naprawdę bardzo szybko, a po domu unosi się wspaniały maślany zapach! W zasadzie potrzebny dobry mikser i sprawne ręce Uwaga! Ciasteczka rosną naprawdę duże, dlatego układając je na blaszce trzeba pamiętać o dużych odstępach : )
Składniki na ok 35 ciasteczek:
200 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych – najlepiej górskich, ale błyskawiczne też się nadawają
Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując biały cukier i dalej miksując. Dodać cukier waniliwoy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 16 minut. Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.
Smacznego – życzy pieczarka mySia