Chrupiące ciasteczka owsiane

Pochrup ze mną – czyli mega chrupiące ciasteczka owsiane

 

Dawno nie jadłam tak przepysznych ciasteczek owsianych – od dzisiaj mój faworyt! Robi się je naprawdę bardzo szybko, a po domu unosi się wspaniały maślany zapach! W zasadzie potrzebny dobry mikser i sprawne ręce ;) Uwaga! Ciasteczka rosną naprawdę duże, dlatego układając je na blaszce trzeba pamiętać o dużych odstępach : )

 

 

 

Składniki na ok 35 ciasteczek:

200 g miękkiego masła

1 szklanka drobnego cukru do wypieków

1 duże jajko

1 cukier waniliowy

 1 szklanka mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

2,5 szklanki płatków owsianych – najlepiej górskich, ale błyskawiczne też się nadawają

 

Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując biały cukier i dalej miksując. Dodać cukier waniliwoy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180oC przez około 15 – 16 minut. Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.

Smacznego – życzy pieczarka mySia :)