Chlebek bananowy z orzechami

 


Dziecinnie proste i szybkie do zrobienia ciasto. Wilgotne (dzięki dodatkowi bananów i jogurtu), sprężyste, pachnie pieczonymi bananami, z kawałkami orzechów włoskich chrupiącymi między zębami.

Idealne na sobotnie popołudnie do kawy ; )

Życzę miłego dnia ;-)


Składniki:

1 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/3 szklanki oleju

2 dojrzałe banany

2 jajka

1/2 szklanki jogurtu greckiego

2 garści pokrojonych orzechów włoskich

1 łyżka kakao

 

Banany miażdżyć widelcem, dodać jogurt, oliwę, jajka i zmiksować mikserem. Następnie dodać resztę składników oprócz kakao i mieszać do całkowitego połączenia się składników.

Ciasto podzielić na 2 części – około 3/4 masy wlać do formy – keksówki o wymiarach 20×10 cm wyłożonej papierem do pieczenia, resztę (1/4) wymieszać z kakao i wlać na wierzch keksówki. Za pomocą wykałaczki zrobić w cieście „ósemki” aby biała z czarną masą utworzyły wzorki. 

Piec w 190oC około 50 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!


Comments are closed.