Chlebek bananowy z orzechami
Dziecinnie proste i szybkie do zrobienia ciasto. Wilgotne (dzięki dodatkowi bananów i jogurtu), sprężyste, pachnie pieczonymi bananami, z kawałkami orzechów włoskich chrupiącymi między zębami.
Idealne na sobotnie popołudnie do kawy ; )
Życzę miłego dnia
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju
2 dojrzałe banany
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu greckiego
2 garści pokrojonych orzechów włoskich
1 łyżka kakao
Banany miażdżyć widelcem, dodać jogurt, oliwę, jajka i zmiksować mikserem. Następnie dodać resztę składników oprócz kakao i mieszać do całkowitego połączenia się składników.
Ciasto podzielić na 2 części – około 3/4 masy wlać do formy – keksówki o wymiarach 20×10 cm wyłożonej papierem do pieczenia, resztę (1/4) wymieszać z kakao i wlać na wierzch keksówki. Za pomocą wykałaczki zrobić w cieście „ósemki” aby biała z czarną masą utworzyły wzorki.
Piec w 190oC około 50 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!