Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni
Najlepsze na świecie są chleby na zakwasie – wilgotne, bardzo smaczne, z ulubionymi dodatkami, u mnie dzisiaj chleb żytni z dodatkiem pestek dyni, garści słonecznika i miłości. Polecam
Składniki na zaczyn:
4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
80 g mąki żytniej typ 2000
100 g wody
Wymieszać i zostawić w cieple na 8 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
gotowy zaczyn
100 g mąki żytniej typ 2000
250 g mąki żytniej typ 720
50 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1/2 szklanki pestek dyni
garść ziaren słonecznika
300 g wody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wysmarować masłem i obsypać otrębami. Przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać, posmarować wodą i obsypać płatkami owsianymi. I zostawić do wyrośnięcia na 10 – 12 godzin.
Studzić na kratce.
Piec w 200oC przez 1 godzinę. Następnie wyjąć ciasto z formy i dopiekać kolejne 30 minut.
Smacznego!