Chleb z zaparką i słonecznikiem
Bardzo dobry, wilgotny chleb na zakwasie z zaparzaną mąką żytnią i ziarnami słonecznika. Śniadanie z takimi kanapkami to czyste zdrowie i sama przyjemność!
Miłego dnia : )
Składniki na zaparkę:
100 g mąki żytniej
100 g gorącej wody
Składniki na ciasto właściwe:
100 g zakwasu pszennego
400 g mąki pszennej chlebowej
300 g wody
1 łyżka miodu
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1 łyżeczka soli
100 g mąki żytniej zalać wrzątkiem, wymieszać widelcem. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie do zaparki dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto.
Keksówkę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać mąką żytnią i przełożyć ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin.
Piec w 220 stopniach Celsjusza około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć bochenek z formy i zapiekać dodatkowe 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Kroić po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego!