Chleb z zaparką i słonecznikiem

CHLEB Z ZAPARKA

CHLEB Z ZAPARKA2

Chleb z zaparką i słoneczkiem1

 

Bardzo dobry, wilgotny chleb na zakwasie z zaparzaną mąką żytnią i ziarnami słonecznika. Śniadanie z takimi kanapkami to czyste zdrowie i sama przyjemność!

Miłego dnia : )

 

Składniki na zaparkę:

100 g mąki żytniej

100 g gorącej wody

 

Składniki na ciasto właściwe:

100 g zakwasu pszennego

400 g mąki pszennej chlebowej

300 g wody

1 łyżka miodu

1/2 szklanki ziaren słonecznika

1 łyżeczka soli

 

100 g mąki żytniej zalać wrzątkiem, wymieszać widelcem. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie do zaparki dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto.

Keksówkę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać mąką żytnią i przełożyć ciasto.

Zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin.

Piec w 220 stopniach Celsjusza około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć bochenek z formy i zapiekać dodatkowe 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Kroić po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego!

Chleb z zaparką i słoneczkiem5

Chleb z zaparką i słoneczkiem3

Comments are closed.