Chleb z Watykanu

 

W zeszły poniedziałek dostałam do przyjaciółki ze studiów słoik z zakwasem na ciasto z takim przepisem:

„Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką (miska plastikowa, szklana). Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą ścierką.

Poniedziałek – chleb* wlać do miski, dodać 250 g cukru, nie mieszać, przykryć ściereczką.

Wtorek – Wlać 250 ml mleka (nie mieszać).

Środa – dodać 250 g mąki (nie mieszać).

Czwartek – zamieszać rano, w południe i wieczorem.

Piątek – dodać 250 g cukru (nie mieszać).

Sobota – zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części. 3 z nich rozdać dobrym ludziom na szczęście (do poniedziałku).

Niedziela – do 4 części dodać 250 ml oleju. 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać.

Piec około 45 minut (ja piekłam około 1 godzinę) w 180oC.

Chleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście. Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia życzenia całej rodziny. Przed zjedzeniem pomyśl życzenie. Oddając pozostałe części podaj przepis.”

Ciekawostką jest, że w Polsce nosi nazwę chleba przyjaźni Amiszów, a w Niemczech ciasto Hermana. Kiedy drożdże nie były tak popularne jak dzisiaj przekazywało zakwaszone ciasto z rąk do rąk.

Mój chlebek wyszedł bardzo smaczny!

Wilgotny, puszysty i delikatny. Z dodatkiem jabłek i gorzkiej czekolady (można dodać swoje ulubione dodatki: orzechy, suszone owoce), upieczony w tortownicy o średni 22 cm.

Do niedzielnej kawy w sam raz! :)

* Ci, którzy nie dostali zakwasu, a chcą zrobić chlebek podaję przepis na starter:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru szczypta drożdży (opcjonalnie) 

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Odłożyć w ciepłe miejsce na noc (najlepiej przy kaloryferze). Kolejnego dnia wymieszać i włożyć do lodówki (niekoniecznie). Mieszać przynajmniej raz dziennie, proces fermentacji będzie trwał 3 dni. Po 3 dniach zabierz 1 szklankę starteru i postępuj zgodnie ze wskazówkami powyżej :) 



Comments are closed.