Chleb z San Francisco

chleb z san francisco0

chleb z san francisco2

chleb z san francisco3

chleb z san francisco13

 

Bardzo łatwy, jasny chleb na zakwasie żytnim. W oryginalnym przepisie były drożdże, które ja pominęłam i zamiast cukru użyłam miodu akacjowego. Chleb zniknął w naszym domu w oka mgnieniu.  Bardzo nam smakował.

Źródło przepisu: Liska (z moimi zmianami)

 

Składniki:

200 g mąki pszennej razowej

400 g mąki pszennej białej

1 1/2 łyżki miodu akacjowego

2 łyżki octu balsamicznego

1 i 1/4 łyżeczki soli

250 g zakwasu żytniego lub pszennego

375 ml wody

do posmarowania: oliwa z oliwek

 

Do miski wsypać mąki, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, dokładnie i przełożyć do formy keksówki o długości 35 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Posmarować delikatnie oliwą z oliwek. Zostawić do wyrośnięcia na 12-14 godzin.

Piekarnik nastawić na temperatury 230 stopni Celsjusza. Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut.

Następnie zmniejszyć temperatury do 200 stopni Celsjusza i piec kolejne 35 minut Kroić po całkowitym ostudzeniu.

Smacznego!

chleb z san francisco6

Comments are closed.