Chleb z otrębami i ziarnami
Dużo błonnika i ziaren
Do upieczenia tego chleba zainspirowała mnie Russkaya http://dzismamochotena.blox.pl/2010/12/Chleb-z-otrebami-Oj-dawno-juz-nie-pieklam-chleba.html. Chlebek jest wilgotny, z dużą zawartością błonnika, z chrupiącą skórką. Najlepiej smakuję posmarowany masełkiem. Mojemu R. bardzo smakował
Składniki:
220 g mąki
1/3 szklanki otrębów (u mnie owsiane)
2 łyżki siemienia lnianego
20 g świeżych drożdży
3 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki oliwy z oliwek
ok 300 ml wody
Zrobić rozczyn – do miseczki wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, wymieszać i dodać około 5 łyżek wody. Zostawić do wyrośniecia na około 20 – 25 minut.
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, siemieniem lnianym, słonecznikiem, pestkami dyni. Dodać wyrośnięty rozczyn, oliwę, wodę i wyrobić. Ciasto będzie dość luźne. Miskę przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formę keksówkę (u mnie o długości 20 cm) wysmarować oliwą. Przełożyć wyrośnięte ciasto do formy i znów odstawić na 1 godzinę. Gdy podrośnie posmarować mlekiem i posypać delikatnie otrębami.
Piecy w 180oC ok 40 minut.
Smacznego