Chleb wiejski na zakwasie

Dobry jak chleb :) 

Pyszny, zdrowy, z domowego piekarnika, na zakwasie, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, z dodatkiem mąki żytniej, idealny na każdą kanapkę. Polecam!

Mojemu R. bardzo smakował, że jak jadł to się aż uszy trzęsły ; )

Autorka przepisu: Gosia99 (z moimi małymi zmianami)

 


Składniki na jeden średni bochenek:

1/2 szklanki bardzo aktywnego zakwasu żytniego 

2/3 szklanki ciepłej wody

2 do 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej

1/3 szklanki mąki żytniej

1/4 łyżeczki drożdży (opcjonalnie-ja nie dodawałam)

1 i 1/3 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

2 łyżki siemnienia lnianego


Zakwas wymieszać z wodą i cukrem.Mąkę pszenną(zacząć od 2 szklanek), żytnią, sól i  drożdże* wsypać do dużej miski. Dodać wodę wraz z zakwasem i zacząć wyrabiać. Ciasto powinno być sztywne, jeśli potrzeba dodać nieco więcej mąki pszennej lub wody. Przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 20 minut, aż zrobi się gładkie, jednolite i elastyczne.

 

Następnie czystą miskę nasmarować odrobiną tłuszczu (np.oliwą ) Ciasto przełożyć do miski, przkyryć i odstawić do podwojenia objętości na około 3 godziny ( w zależności od naszego zakwasu i dodatku drożdży).

Piekarnik rozgrzewamy do 230oC

Z ciasta formujemy zgrabną kulę i umieszamy w obsypanym mąką koszyku lub formujemy podłużny bochenek i umieszczamy w natłuszczonej keksówce. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

 

Do piekarnika wsuwamy blachę wypełnioną 3/4 szklanki wody lub kostkami lodu (w czasie pieczenia zacznie parować, co w efekcie da nam chrupiącą i pyszną skórkę)

Chleb przed wsunięciem do piekarnika nacinamy ostrym nożem.

Pieczemy pierwsze 12 minut w 230oC, a kolejne 30  w 200oC.

Smacznego!


Comments are closed.