Chleb mieszany ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
Bardzo prosty sposób na bezcenny smak domowego pieczywa. Chleb mieszany po połowie z mąki pszennej i żytniej, z dodatkiem ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Wilgotny, sprężysty, lekko kwaskowaty jak na chleb na zakwasie przystało.
Pozdrawiam i witam z powrotem po sesji. Jak dobrze, że mogę już wrócić do ukochanego pieczenia
Buziaki :*
Składniki:
3/4 szklanki zakwasu żytniego
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka letniej wody
5 łyżek słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
duża szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, a następnie wlać ciasto (jest dość rzadkie) do formy 12×20 cm, owinąć folią spożywczą keksówkę i zostawić na 16 godzin.
Po tym czasie włożyć formę do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 40-45 minut do zrumienia skórki.
Kroić po wystudzeniu.
Smacznego!