Chleb mieszany ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

 

Bardzo prosty sposób na bezcenny smak domowego pieczywa. Chleb mieszany po połowie z mąki pszennej i żytniej, z dodatkiem ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Wilgotny, sprężysty, lekko kwaskowaty jak na chleb na zakwasie przystało.

Pozdrawiam i witam z powrotem po sesji. Jak dobrze, że mogę już wrócić do ukochanego pieczenia :)

Buziaki :*

 

Składniki:

3/4 szklanki zakwasu żytniego

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki żytniej

1 szklanka letniej wody

5 łyżek słonecznika

3 łyżki siemienia lnianego

duża szczypta soli

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, a następnie wlać ciasto (jest dość rzadkie) do formy 12×20 cm, owinąć folią spożywczą keksówkę  i zostawić na 16 godzin.

Po tym czasie włożyć formę do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 40-45 minut do zrumienia skórki.

Kroić po wystudzeniu.

Smacznego!


Comments are closed.