Chałka rosyjska (Russian challah)

 Chciałabym pojechać do Rosji.

 

 

W licem uczyłam się 3 lata języka rosyjskiego, dzięki naszej Pani Profesor bardzo zainteresowała mnie kultura Wschodnia. Nie dość, że uważam Rosjanki za jedne z najpiękniejszych kobiet świata to i ich kuchnia jest bardzo ciekawa, także na dzisiejszą kolację – chałka rosyjska : )

Najczęściej jadłam waniliowe chałki przyniesione do domu dla mamy w podzience przez Siostry Nazaretanki, które były mistrzyniami w tych wypiekach i nigdy nie zapomnę ich smaku : )

Dziś był mój pierwszy raz z pieczeniem tych drożdżowych specjałów (i napewno nie ostatni), chociaż nie udało mi otrzymać chałki pięknej w kształcie ale jest ona delikatna, o bardzo puszystym wnętrzu i chrupiącej rumianej skórce.
Mało słodka – idealna do dżemu i nawet czegoś bardziej wytrawnego!

Ciasto wymaga naprawdę długiego czasu wyrastania – co jest jedyną wadą tego wypieku, także jeśli macie wolny weekend – zachęcam do spróbowania :) Zagniotłam rano ciasto, pojechałam do dziewczyn uczyć się z fizjologii, popołudniu zagniotłam piękny warkocz, a przedwieczorową porą upiekłam ją na kolację.

  

Przepis na 2 duże chałki

Przepis na podstawie Maggie Glezer.

Składniki:

20 g świeżych drożdży

500 g mąki pszennej

170 g wody

2 jajka

1,5 łyżeczki soli

55 g oleju roślinnego

2 łyżki cukru

do posmarowania: oliwa

do posypania: płatki owsiane lub mak, kminek – wg własnych upodobań

W dużej misce umieścić drożdże z 1 łyżeczką cukru, 100 g mąki i wodą. Odstawić na 20 minut.
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto – będzie dosyć zwarte.
Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką lub folią i odstawić na 2 godziny, by wyrosło.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą część podzielić na 6 kulek, które należy rozwałkować na 6 równych wałków i zapleść chałkę.

Zaplecione chałki posmarować olejem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem (ja włożyłam do naczynia żaroodpornego wysmarowanym olejem) Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1-2 godziny. Ważna rada – pozwolić chałkom solidnie wyrosnąć, dzięki czemu będą puszyste i miękkie.

Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Chałki posmarować oliwą posypać płatkami owsianymi, makiem lub kminkiem
Wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut.

Po upieczeniu studzić na kuchennej kratce.

Podawać wg upodobań – u mnie z masełkiem i powidłami śliwkymi, jeszcze na ciepło :)

Smacznego!

 


Comments are closed.