Cake au chocolat (ciasto czekoladowe)

Porządna dawka czekolady na nowy tydzień


Jest mi lepiej na sercu kiedy wiem, że w mieszkaniu jest coś słodkiego. Coś małego do kawy dla niezapowiedzianych gości. Coś do włożenia do torby na drugie śniadanie na uczelnie, a kiedy już się z niej wróci to coś na odstresowanie po całym dniu biegania i wytężania szarych komórek na ćwiczeniach i wykładach przy wieczornej herbacie i krzyżówkach i kawałku pysznego ciacha.

Ciasto bardzo rewelacyjne – intesywnie czekoladowe, wilgotne (to jest bardzo ważne, bo nie lubimy suchych ciast), pomimo dodatku drożdży nie wyrasta za bardzo i jest coś zbite. Czekoladowe cudo! :)

 


Składniki:

1 jajko

4 łyżki stołowe oleju słonecznikowego

125 g drobnoziarnistego cukru

30 g kakao (6 płaskich łyżeczek)

80 g mąki

20 dag świeżych drożdży

40 g mleka (ok 2,5 łyżki

60 g gęstej śmietany (ok 7 łyżek)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 


Rozgrzać piekarnik do 210oC.

Zrobić rozczyn z drożdży – w misceczce wkruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru, mieszać do momentu rozpuszczenia i zalać letnim mlekiem. Jeszcze raz wymieszać, przykryć ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
Wbić do miski jajko, dosypać cukier i dolać oleju. Mieszać wszystko trzepaczką przez kilka minut (albo szybciej – mikserem, ale na małych obrotach). Dodać kakao, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i rozczyn z  drożdży. Ubić wszystko energicznie tak, żeby powstała jednolita masa Na końcu dolać śmietanę.
Przełożyć gotową masę do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia formy. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 210 stopni. Następnie zmniejszyć ją do 160oC i pozostawić na 40-50 minut.

Wyjąć ciasto z foremki. Przełóż na deskę lub kratkę i pozostaw do ostudzenia.

Smacznego! :)

 


Comments are closed.