Bułki ze szczypiorkiem
Dzień dobry!
Zapraszam na śniadanie, a w roli głównej pyszne, delikatne, pięknie wyrośnięte bułki pszenne z dodatkiem dużej ilości świeżego szczypiorku, dzięki temu pachną bosko.
Naprawdę zachęcam do wypróbowania przepisu
Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Źródło przepisu: Kornik w kuchni
Składniki na 16 bułek lub 2 podłużne bułki:
250 g maki pszennej chlebowej
250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
330 g ciepłego mleka
1 szklanka pociętego szczypiorku
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
sezam do posypania
Drożdże mieszamy z cukrem i połową ilości mleka, odstawiamy na 10 minut, by ruszyły.
W dużej misce łączymy mąki, sól, olej i szczypiorek. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy folia spożywczą i zostawiamy na około 60 minut w cieple, do podwojenia objętości.
Ciasto wyjmujemy na lekko podsypany mąką blat, dzielimy na 16 części i formujemy z nich bułeczki lub na 2 części i formujemy bułki. Wierzchy bułeczek/bułek smarujemy wodą i posypujemy sezamem. Układamy na blasze, nacinamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni.
Bułeczki pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i podpiekamy następne 10-15 minut, bułki pieczemy do 5 minut dłużej. Studzimy na kratce.
Smacznego!