Bułki ze szczypiorkiem

Dzień dobry!

Zapraszam na śniadanie, a w roli głównej pyszne, delikatne, pięknie wyrośnięte bułki pszenne z dodatkiem dużej ilości świeżego szczypiorku, dzięki temu pachną bosko.

Naprawdę zachęcam do wypróbowania przepisu ;-)

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!


Źródło przepisu: Kornik w kuchni

 

Składniki na 16 bułek lub 2 podłużne bułki: 

250 g maki pszennej chlebowej

250 g mąki pszennej

15 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

330 g ciepłego mleka

1 szklanka pociętego szczypiorku

3 łyżki oleju

2 łyżeczki soli

sezam do posypania

Drożdże mieszamy z cukrem i połową ilości mleka, odstawiamy na 10 minut, by ruszyły.

W dużej misce łączymy mąki, sól, olej i szczypiorek. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy folia spożywczą i zostawiamy na około 60 minut w cieple, do podwojenia objętości.

Ciasto wyjmujemy na lekko podsypany mąką blat, dzielimy na 16 części i formujemy z nich bułeczki lub na 2 części i formujemy bułki. Wierzchy bułeczek/bułek smarujemy wodą i posypujemy sezamem. Układamy na blasze, nacinamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni.

Bułeczki pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i podpiekamy następne 10-15 minut, bułki pieczemy do 5 minut dłużej. Studzimy na kratce.

Smacznego!

Comments are closed.