Bułki z ziemniakami i otrębami
Przepyszne, wilgotne nawet na drugi dzień (dzięki dodatkowi ziemniaków), puszyste, pięknie wyrośnięte bułki z dodatkiem otrębów pszennych.
Zróbcie koniecznie!
U mnie z masłem i konfiturą malinową – to jest to co mysie lubią najbardziej.
Miłego dnia!
Składniki na 10 dużych bułek:
550 g mąki + do podsypania
8 łyżek otrębów pszennych
100 g ziemniaków przeciśniętych przez praskę
50 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
250 ml letniej wody
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
Drożdże z cukrem rozpuścić w 100 ml wody i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodać resztę składników i wyrabiać najlepiej mikserem z końcówką w kształcie haka około 15 minut, aby ciasto było lśniące i odchodziło od ścianek miski.
Odstawić i przykryć ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość uformować 10 dużych, zgrabnych bułek i układać na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić bułeczki do ponownego napuszenia na 30 minut.
Piec w 220oC około 20-25 minut.
Smacznego!