Bułki z ziemniakami i otrębami

 

Przepyszne, wilgotne nawet na drugi dzień (dzięki dodatkowi ziemniaków), puszyste, pięknie wyrośnięte bułki z dodatkiem otrębów pszennych.

Zróbcie koniecznie!

U mnie z masłem i konfiturą malinową – to jest to co mysie lubią najbardziej.

Miłego dnia! :)

 

Składniki na 10 dużych bułek:

550 g mąki + do podsypania

8 łyżek otrębów pszennych

100 g ziemniaków przeciśniętych przez praskę

50 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

250 ml letniej wody

50 g miękkiego masła

1 łyżeczka soli

Drożdże z cukrem rozpuścić w 100 ml wody i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodać resztę składników i wyrabiać najlepiej mikserem z końcówką w kształcie haka około 15 minut, aby ciasto było lśniące i odchodziło od ścianek miski. 

Odstawić i przykryć ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość uformować 10 dużych, zgrabnych bułek i układać na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić bułeczki do ponownego napuszenia na 30 minut.

Piec w 220oC około 20-25 minut.

Smacznego!

Comments are closed.