Bułki z suszonymi pomidorami, bazylią i słonecznikiem
Bułki pełne słońca! Swój piękny kolor zawdzięczają suszonym pomidorom. Upieczone z mąki pszennej z dodatkiem ziaren słonecznika i świeżych liści bazylii. Są delikatne i puszyste – pyszne! Idealne na weekendowe śniadanie – polecam!
Zrodło inspiracji: Pracownia Wypieków
Składniki na 11 – 12 sztuk:
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
40 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
330 ml wody
40 g pestek słonecznika
100 g suszonych, miękkich pomidorów, pokrojonych
2 łyżki posiekanych liści świeżej bazylii
W 100 ml wody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, reszę wody i zagnieść ciasto. Kiedy będzie gładkie, dodać słonecznik, pokrojone suszone pomidory i bazylię.
Ciasto przełożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1.5 godziny.
Z ciasta formować bułki 12 bułek w ulubionym kształcie (u mnie supełki, które wytłumaczyłam jak zrobić tutaj: http://www.pieczarkamysia.pl/bulki-z-cebulka-i-swieza-bazylia/) . Układać ja na dużej blaszy od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić odstępy. Zostawić do ponownego napuszenia na 30 minut.
Piec w 200oC około 20 minut (do złotego koloru).
Studzić na kratce.
Smacznego!