Bułki z czosnkiem i ziołami
Na sobotnie śniadanie zapraszam na przepyszne, bardzo puszyste, delikatne bułki pszenne z nadzieniem z masła z dodatkiem świeżego czosnku, pietruszki i szczypiorku. Najlepiej smakują świeżo wyjęte z piekarnika. Zniknęły w jedno popołudnie – takie smaczne!
Składniki na 8 bułek:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży + 2 łyżki mleka
220 g maślanki
20 g masła, roztopionego
Dodatkowo do posmarowania:
1 roztrzepane jajko
Drożdże, cukier i ciepłe (ale nie gorące) mleko wymieszać w szklance i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, sól, ciepłą maślankę i rozczyn z drożdży. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Umieścić w misce, przykryć ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia (na około 2 godziny).
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. Uformować bułki i zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Składniki na nadzienie:
70 g miękkiego masła
5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
1 łyżka świeżej pietruszki
1 łyżka świeżego szczypiorku
Wszystkie składniki połączyć w miseczce. Włożyć do foliowego woreczka, zawiązać i odciąć 1 róg.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w nacięcie nadzienie z woreczka.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 20 minut.
Podawać ciepłe.
Smacznego!
Źródło inspiracji Dorota z Moje Wypieki