Bułki z czosnkiem i ziołami

bułki z czosnkiem ziołami1

bułki z czosnkiem i ziołami3

bułki z czosnkiem ziołami2

bułki z czosnkiem i ziołami5

 

Na sobotnie śniadanie zapraszam na przepyszne, bardzo puszyste, delikatne bułki pszenne z nadzieniem z masła z dodatkiem świeżego czosnku, pietruszki i szczypiorku. Najlepiej smakują świeżo wyjęte z piekarnika. Zniknęły w jedno popołudnie – takie smaczne! :)

 

Składniki na 8 bułek:

400 g mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

1 1/2 łyżeczki soli

20 g świeżych drożdży + 2 łyżki mleka

220 g maślanki

20 g masła, roztopionego

 

Dodatkowo do posmarowania:

1 roztrzepane jajko

 

Drożdże, cukier i ciepłe (ale nie gorące) mleko wymieszać w szklance i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, sól, ciepłą maślankę i rozczyn z drożdży. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Umieścić w misce, przykryć ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia (na około 2 godziny).

Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. Uformować bułki i zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

 

Składniki na nadzienie:

70 g miękkiego masła

5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

1 łyżka świeżej pietruszki

1 łyżka świeżego szczypiorku

 

Wszystkie składniki połączyć w miseczce.  Włożyć do foliowego woreczka, zawiązać i odciąć 1 róg.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w nacięcie nadzienie z woreczka.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 20  minut.

Podawać ciepłe.

Smacznego!

Źródło inspiracji Dorota z Moje Wypieki

bułki z czosnkiem i ziołami4

Comments are closed.