Bułki z cebulką i świeżą bazylią

 

Dzień dobry!

Mam dla Was wiadomość!

Musicie  koniecznie upiec te bułeczki w własnym piekarniku!

To przepis na pszenne bułki z dodatkiem prażonej cebulki i świeżych liści bazylii. Mają chrupiącą skórkę i puszyste wnętrze. W trakcie pieczenia w całym domu unosi się piękny aromat! Najlepsze jeszcze ciepłe z samym masłem.

 Spróbujcie sami, a obiecuję, że nie pożałujecie!

Miłego dnia, Kochani ;)


Składniki na 8 dużych bułek:

3 szklanki* mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

3/4 szklanki mleka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

20 g roztopionego masła

1 jajko

1 cebula

1/2 łyżki oliwy z oliwek

1 garść świeżych listków bazyli

*moja szklanka jest zawsze o pojemności 250 ml


Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, odstawić do ostygnięcia.

W ciepłym (nie gorącym!) mleku rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól, zeszkloną cebulę, pokrojoną drobno bazylię, roztopione masło, roztrzepane jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto końcówką z hakiem od miksera (lub ręcznie) około 10 minut do uzyskania lśniącego, gładkiego ciasta.

Odstawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny pod przykryciem.

Po Tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. I formować wg instrukcji na zdjęciach:


Uformowane bułeczki ułożyć w dość sporych odstępach na blaszy od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do napuszenia.

Piec około 17-20 minut w 210oC.

Smacznego!



Comments are closed.