Bułki z cebulką i świeżą bazylią
Dzień dobry!
Mam dla Was wiadomość!
Musicie koniecznie upiec te bułeczki w własnym piekarniku!
To przepis na pszenne bułki z dodatkiem prażonej cebulki i świeżych liści bazylii. Mają chrupiącą skórkę i puszyste wnętrze. W trakcie pieczenia w całym domu unosi się piękny aromat! Najlepsze jeszcze ciepłe z samym masłem.
Spróbujcie sami, a obiecuję, że nie pożałujecie!
Miłego dnia, Kochani
Składniki na 8 dużych bułek:
3 szklanki* mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
20 g roztopionego masła
1 jajko
1 cebula
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 garść świeżych listków bazyli
*moja szklanka jest zawsze o pojemności 250 ml
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, odstawić do ostygnięcia.
W ciepłym (nie gorącym!) mleku rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól, zeszkloną cebulę, pokrojoną drobno bazylię, roztopione masło, roztrzepane jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto końcówką z hakiem od miksera (lub ręcznie) około 10 minut do uzyskania lśniącego, gładkiego ciasta.
Odstawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny pod przykryciem.
Po Tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. I formować wg instrukcji na zdjęciach:
Uformowane bułeczki ułożyć w dość sporych odstępach na blaszy od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do napuszenia.
Piec około 17-20 minut w 210oC.
Smacznego!