Bułki sezamowe
Zapraszam Was na sobotnie śniadanie. Dzisiaj pieczarka mySia serwuje pszenne bułki intensywnie sezamowe, bo z dodatkiem ziaren sezamu i oleju sezamowego firmy Biolevita (klik, klik). Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie wewnątrz – takie jakie lubimy najbardziej.
Miłego dnia ; )
„Olej sezamowy powstaje dzięki tłoczeniu na zimno prażonych nasion sezamu. Zawiera witaminy A, B1 oraz E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Witaminy A i E wspólnie opóźniają procesy starzenia. Olej tłoczony na zimno zawiera również bardzo dużo wapnia, co sprzyja osobom z nie doborem tego składnika. Niezwykle cenne w naszej diecie Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, współdziałając z innymi składnikami zawartymi w oleju pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Stosuje się go głównie w kuchni azjatyckiej. Ostry i wyrazisty smak oleju może podkreślić nie jedną potrawę, która zachwyci niejednego smakosza dobrej kuchni.”
Składniki na zaczyn:
10 g świeżych drożdży
120 ml ciepłej wody
120 g mąki pszennej chlebowej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc.
Składniki na ciasto właściwe:
450 g mąki pszennej
3 łyżki ziaren sezamu
10 g drożdży
120 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
30 ml oleju sezamowego (u mnie firmy Biolevita)
W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na 15 minut. W międzyczasie przesiać do miski mąkę, dodać ziarna sezamu, sól, wymieszać. Następnie dodać zaczyn i rozczyn z poprzedniego dnia, olej sezamowy i wyrobić mikserem lub ręką gładkie i nieklejące się ciasto (można trochę podsypać mąką, ale nie za dużo).
Ciasto zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na 9 równych części i formować okrągłe bułki lub węzełki. Układać na blaszy (tej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić do napuszenia na 30-40 minut.
Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem z wodą i posypać ziarnami sezamu.
Piec w 200oC około 20 minut (do złotego koloru).
Studzić na kratce.
Smacznego!