Bułki pszenno – żytnie
Bułki z wykorzystaniem mąki pszennej i żytniej mają chrupiącą skórką i miękkie wnętrze. Zaczyn należy przygotować dzień wcześniej (wieczorem), zostawić na całą noc a następnego dnia dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Z przepisu wychodzi 9 -10 pysznych bułeczek.
Bułki są również smaczne następnego dnia po upieczeniu. Można je również zamrozić i cieszyć się świeżością o każdej porze dnia i nocy!
Udanych wypieków!
Składniki na zaczyn:
10 g świeżych drożdży
120 ml ciepłej wody
120 g mąki pszennej chlebowej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc.
Składniki na ciasto właściwe:
200 g mąki pszennej
300 g mąki żytniej typ 720
10 g drożdży
150 ml wody
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na 15 minut. W międzyczasie przesiać do miski mąki, dodać sól, wymieszać. Następnie dodać zaczyn i rozczyn z poprzedniego dnia, olej i wyrobić mikserem lub ręką gładkie i nieklejące się ciasto (można trochę podsypać mąką, ale nie za dużo).
Ciasto zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na 9 lub 10 równych części i formować okrągłe bułki lub węzełki. Układać na blasze (tej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić do napuszenia na 30-40 minut.
Piec w 200oC około 20 minut (do złotego koloru).
Studzić na kratce.
Smacznego!