Bułeczki pszenne na maślance
Trójkąty drożdżowe na maślance
Pszenne bułeczki z dodatkiem maślanki smakują jak puszek, delikatne, puszyste wewnątrz, z chrupiącą skórką obsypaną makiem, ciekawy sposób formowania bułeczek daje nam 12 trójkącików, które zniknęły w oka mgnieniu. Idealne na niedzielne śniadanie!
Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Składniki na 12 bułeczek:
500g mąki pszennej
250 g maślanki
70 g mleka
12g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
W jednej misce połączyć mąkę z solą, w drugiej połączyć lekko (!) podgrzaną maślankę, mleko, drożdże i cukier wymieszać i zostawić na 20 minut. Po tym czasie wymieszać zawartości obu misek,
dodać jajko i wyrobić miękkie ciasto (ręcznie ok. 12 minut, mikserem ok. 6-7 minut).
Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić, aż ciasto podwoi objętość (ok. 60 minut).
Na lekko posypanym maka blacie rozwałkować ciasto na okrąg o średnicy ok. 35 cm, przenieść na blachę do pieczenia i podzielić na 12 trójkątnych bułeczek.
Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.Posmarować odrobiną maślanki i posypać makiem (lub innymi ulubionymi ziarnami), piec 20-25 minut w temp. 180oC do zrumienienia.
Smacznego!