Bułki owsiane
Bułki owsiane, idealne na śniadanie
Puszyste, wilgotne, z dodatkiem płatków owsianych. Smakują pysznie z kawałkiem Waszej ulubionej szynki jak i na słodko.
Polubisz je od razu!
Miłego dnia
Składniki na 9 dużych bułek:
2 1/2 – 3 szklanki mąki
1/2 szklanki płatków owsianych
40 g świeżych drożdży
150 ml mleka
100 ml wody
50 g roztopionego masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki mleka
trochę płatków owsianych
Mleko delikatnie podgrzać, wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier, drożdże i mieszać do całkowitego połączenia składników, odstawić na bok, na około 15 minut aż zaczyn podrośnie.
W dużej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sól dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników. Wyrabiać końcówką od miksera z hakiem (około 15 minut) lub wyrabiać ręcznie aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.
Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt kwadratu o boku 24 cm i pokroić ciasto na 9 równych mniejszych kwadratów.
Poukładać bułeczki w dość sporych odstępach na blaszy od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić pod przykryciem na około 40 minut aż ciasto podrośnie.
Nastawić piekarnik na 200oC. Do kubka wbić jajko, dodać 2 łyżki mleka i roztrzepać widelcem i posmarować pędzelkiem bułeczki. Posypać z wierzchu płatkami owsianymi i wstawić do piekarnika
Piec około 20 minut i studzić na kracie.
Smacznego!