Bułki owsiane, idealne na śniadanie :) 

Puszyste, wilgotne, z dodatkiem płatków owsianych. Smakują pysznie z kawałkiem Waszej ulubionej szynki jak i na słodko. 

Polubisz je od razu!

Miłego dnia ;-)

 

Składniki na 9 dużych bułek:

2 1/2 – 3 szklanki mąki

1/2 szklanki płatków owsianych

40 g świeżych drożdży

150 ml mleka

100 ml wody

50 g roztopionego masła

1 jajko

1 łyżeczka cukru

1 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

1 jajko 

2 łyżki mleka

trochę płatków owsianych

 

Mleko delikatnie podgrzać, wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier, drożdże i mieszać do całkowitego połączenia składników, odstawić na bok, na około 15 minut aż zaczyn podrośnie.

W dużej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sól dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników. Wyrabiać końcówką od miksera z hakiem (około 15 minut) lub wyrabiać ręcznie aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.

Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt kwadratu o boku 24 cm i pokroić ciasto na 9 równych mniejszych kwadratów.

Poukładać bułeczki w dość sporych odstępach na blaszy od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić pod przykryciem na około 40 minut aż ciasto podrośnie.

Nastawić piekarnik na 200oC. Do kubka wbić jajko, dodać 2 łyżki mleka i roztrzepać widelcem i posmarować pędzelkiem bułeczki. Posypać z wierzchu płatkami owsianymi i wstawić do piekarnika

Piec około 20 minut i studzić na kracie. 

Smacznego!