Bułeczki z ziołami
Pyszne, z delikatnym i puszystym, wnętrzem, pachnące ziołami i chrupiącą skórkę. Idealnie smakują z wędlinami i serami.
Polecam
Źródło przepisu: Moje Ekspresje Kulinarne
Składniki na około 12 sporych bułeczek:
1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1 jajko
3 szklanki mąki pszennej ( użyłam chlebowej)
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki świeżo posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki suszonych ziół ( użyłam mieszanki bazyli, oregano i
tymianku)
1 łyżka masła
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Na glazurę: jedno jajko + 2 łyżki wody
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku ( nie gorącym!) Odstawiamy
Mąkę przesiać do dużej miski, wlać mleko z drożdżami i dodać resztę składników.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po upływie czasu ciasto podzielić na około 12 części.
Z każdej uformowac bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć i odstawić do podrośnięcia na 40 minut.
Przed pieczenim wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z dwoma łyżkami wody.
Piec w 190oC przez około 15 -17 minut.
Smacznego!