Bułeczki z ziołami

Pyszne, z delikatnym i puszystym, wnętrzem, pachnące ziołami i chrupiącą skórkę. Idealnie smakują z wędlinami i serami.

Polecam ;-)


Źródło przepisu: Moje Ekspresje Kulinarne


Składniki na około 12 sporych bułeczek:

1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży

1 jajko

3 szklanki mąki pszennej ( użyłam chlebowej)

1/2 szklanki wody

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki świeżo posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki suszonych ziół ( użyłam mieszanki bazyli, oregano i

tymianku)

1 łyżka masła

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

Na glazurę: jedno jajko + 2 łyżki wody


Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku ( nie gorącym!) Odstawiamy 

Mąkę przesiać do dużej miski, wlać mleko z drożdżami i dodać resztę składników.

Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

Po upływie czasu ciasto podzielić na około 12 części.

Z każdej uformowac bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć i odstawić do podrośnięcia na 40 minut.

Przed pieczenim wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z dwoma łyżkami wody.

Piec w 190oC przez około 15 -17 minut.

Smacznego!





Comments are closed.