Bułeczki z suszonymi pomidorami

Czerwone, pachnące, suszone w słońcu pomidory i bułeczki na śniadanie – specjalnie dla mojego R. : )

 

Bułeczki są mięciutkie, aromatyczne, wilgotne, pachną pomidorami i mają śliczny pomarańczowy kolor : ) Idealne do wędlin i serów ; )

Życzę miłego dnia i samych smakołyków : )

 

 

 Składniki na 10 bułek:

350 ml wody

2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami

500 g mąki pszennej chlebowej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych

115 g suszonych pomidorów w oliwie, posiekanych

Dodatkowo:

mleko, do glazury

Wszystkie składniki na bułeczki wyrobić (najlepiej mikserem, ciasto jest dość klejące). Pod koniec wyrabiania dodać pomidory, wyrobić. Ciasto uformować w kulę i odłożyć przykryte, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

 

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce oprószonej mąką. Przykryć, odłożyć do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Studzić na kratce.

 

Smacznego : – )

 

Comments are closed.