Bułeczki z sezamem
Wierzcie mi na słowo, że pieczenie bułek nie jest ani trudne, ani czasochłonne, a wręcz bardzo przyjemne – zrelaksuje Cię w kuchni i przyniesie wiele radości ;-).
Wystarczy jedynie zagnieść drożdżowe ciasto z podanych wyżej składników, poczekać aż podrośnie, uformować kuleczki, włożyć do blachę piekarnika i po 20 minutach można cieszyć się domowym, zdrowym, bez żadnych konserwantów i polepszaczy pieczywem z domowej piekarni.
Dzisiaj polecam bułki pszenne z sezamem. Są delikatne i bardzo puszyste, idealnie smakują na słodko jak i z wytrawnymi dodatkami.
Może skusicie się je upiec na niedzielne śniadanie?
Pozdrawiam i życzę miłego sobotniego wieczoru
Składniki na 8 bułek:
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1 jajko
3 łyżki sezamu
2 i 1/ 2 szklanki mąki pszennej
1 jajko, rozbełtane, do posmarowania bułeczek
sezam do posypania
Drożdże rozkruszyć do miseczki, wsypać cukier i zalać ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Odstawić na bok na około 20 minut, aby drożdże ruszyły.
W misce od miksera przesiać mąkę, dodać sól, ziarna sezamu, oliwę, rozbełtane jajko, wodę i wyrośnięty zaczyn. Wszystko miksować końcówką do ciasta drożdżowego lub wyrabiać ręcznie do uzyskania gładkiego sprężystego ciasta.
Miskę przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić na 2 godzinę do podrośnięcia.
Po tym czasie uformować 8 okrągłych bułeczek równej wielkości.
Pozostawić do ponownego podrośnięcia na 20 minut.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem i posypać ziarnami sezamu.
Piec w 200oC przez 15 – 20 minut.
Smacznego!