Bułeczki z płatkami owsianymi i marchewką
Pyszne, puszyste, delikatne bułki z dodatkiem płatków owsianych i startej marchewki, która nadaje pięknego koloru. Idealne dla alergików, bo bez jajek i bez mleka. Są bardzo szybkie do zrobienia.
Polecam i życzę słodkich snów
Źródło przepisu: Moje Wypieki
Składniki na 12 sztuk:
300 ml letniej wody
7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży
1/2 – 1 łyżeczki soli
450 g mąki pszennej chlebowej
50 g płatków owsianych
1 łyżka oleju rzepakowego
100 g marchewki, startej na drobnych oczkach
Wodę wymieszać z drożdżami, solą, 300 g mąki. Wyrabiać na delikatnie omączonej powierzchni przez kilka minut. Dodać płatki i olej, dalej wyrabiając. Wreszcie dodać marchewkę, resztę mąki i wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto przestanie być klejące, będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, odłożyć w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, na około 60 minut (do podwojenia objętości).
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 12 części. Z każdej uformować bułeczkę, oprószyć mąką, odłożyć na blachę (oprószoną wcześniej mąką). Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut, do napuszenia.
Wyrośnięte bułeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piec około 15 minut lub do złotego koloru. Przełożyć na kratkę, do wystudzenia.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’ (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :)