Bułeczki z makiem i smażoną cebulką



 

Na powitanie nowego miesiąca zapraszam na rewelacyjne bułki z dodatkiem suchego maku i smażonej na maśle cebulki. Z chrupppiącą skórką i miękkim wnętrzem. U mnie z masłem, z dodatkiem ulubionej wędliny – niebo w gębie!

Polecam!

Miłego dnia : )

 

Źródło przepis: Trufla

 

Składniki na zaczyn:

5g świeżych drożdży

120g ciepłej wody

145g mąki pszennej chlebowej

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w cieple na 3 godz. (ja zostawiłam na całą noc)

 

Składniki na ciasto właściwe:

cały zaczyn

185g wody

2 łyżki maku

1 płaska łyżka soli morskiej

450g mąki pszennej chlebowej

2 łyżeczki syropu z agawy lub płynnego miodu

1 średnia cebula, drobno pokrojona i zeszklona na oleju 

olej roślinny do posmarowania bułek

 

 

Do zaczynu dodać wszystkie składniki oprócz mąki, wymieszać.

Dodać mąkę i miksować na średnich obrotach ok. 2-3min.

Następnie ciasto wyłożyć na blat i krótko zagnieść, aż stanie się gładkie i elastyczne (ok. 1-2min)

Przełożyć do lekko naoliwionej miski, szczelnie przykryć folią i odstawić na 1godz. w ciepłe miejsce.

Po tym czasie, ciasto wyłożyć na blat,  króciutko zagnieść i podzielić na 9-10 równych części.
Uformować bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i odstawić w ciepłe miejsce na 1godz.

Wyrośnięte bułki posmarować olejem roślinnym i naciąć (pominęłam).

Piec 15-17min. w 210st.C.

Studzić na kratce.

Smacznego!


Comments are closed.