Bułeczki z makiem i smażoną cebulką
Na powitanie nowego miesiąca zapraszam na rewelacyjne bułki z dodatkiem suchego maku i smażonej na maśle cebulki. Z chrupppiącą skórką i miękkim wnętrzem. U mnie z masłem, z dodatkiem ulubionej wędliny – niebo w gębie!
Polecam!
Miłego dnia : )
Źródło przepis: Trufla
Składniki na zaczyn:
5g świeżych drożdży
120g ciepłej wody
145g mąki pszennej chlebowej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w cieple na 3 godz. (ja zostawiłam na całą noc)
Składniki na ciasto właściwe:
cały zaczyn
185g wody
2 łyżki maku
1 płaska łyżka soli morskiej
450g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki syropu z agawy lub płynnego miodu
1 średnia cebula, drobno pokrojona i zeszklona na oleju
olej roślinny do posmarowania bułek
Do zaczynu dodać wszystkie składniki oprócz mąki, wymieszać.
Dodać mąkę i miksować na średnich obrotach ok. 2-3min.
Następnie ciasto wyłożyć na blat i krótko zagnieść, aż stanie się gładkie i elastyczne (ok. 1-2min)
Przełożyć do lekko naoliwionej miski, szczelnie przykryć folią i odstawić na 1godz. w ciepłe miejsce.
Po tym czasie, ciasto wyłożyć na blat, króciutko zagnieść i podzielić na 9-10 równych części.
Uformować bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i odstawić w ciepłe miejsce na 1godz.
Wyrośnięte bułki posmarować olejem roślinnym i naciąć (pominęłam).
Piec 15-17min. w 210st.C.
Studzić na kratce.
Smacznego!