Bułeczki z bazylią i tymiankiem
Bułki są rewelacyjne – zapewniam
Są puszyste, delikatne, aromatyczne – dzięki dodatkowi suszonych przypraw (bazylii i tymianku), w ciekawym kształcie (bułeczki formujemy tak, aby powstał ładny supełek).
Z ciastem pracuje się bardzo łatwo, nie klei się do rąk i jest proste do formowania.
Życzę miłego dnia i smacznego śniadania
Składniki:
3.5 – 4 szklanek mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
30 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki suszonego tymianku
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże razem z cukrem i odstawić do podrośnięcia na 15 minut.
W tym czasie przesiać mąkę do miski, dodać resztę składników a na koniec podrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką w kształcie haka, aby ciasto było gładkie i nie kleiło się do rąk lub misy miksera.
Przykryć miskę ręcznikiem i odstawić do podrośnięcia 1,5 – 2 godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na 10 kawałków, każdy z nich rozwałkować w dłuższy rulon i zawinąć na supełek. Odstawić na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować wodą i udekorować bułeczki posypując je bazylią.
Piec w 190oC przez około 15 – 20 minut (do lekkiego zrumienienia).
Smacznego!