Bułeczki z bazylią i tymiankiem



Bułki są rewelacyjne – zapewniam ;)

Są puszyste, delikatne, aromatyczne – dzięki dodatkowi suszonych przypraw (bazylii i tymianku), w ciekawym kształcie (bułeczki formujemy tak, aby powstał ładny supełek).

Z ciastem pracuje się bardzo łatwo, nie klei się do rąk i jest proste do formowania.

Życzę miłego dnia i smacznego śniadania ;-)


Składniki:

3.5 – 4 szklanek mąki 

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

30 g świeżych drożdży

1 jajko

1 łyżeczka cukru

3 łyżki płatków owsianych

3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 

2 łyżeczki suszonej bazylii

2 łyżeczki suszonego tymianku

 

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże razem z cukrem i odstawić do podrośnięcia na 15 minut.

W tym czasie przesiać mąkę do miski, dodać resztę składników a na koniec podrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką w kształcie haka, aby ciasto było gładkie i nie kleiło się do rąk lub misy miksera.

Przykryć miskę ręcznikiem i odstawić do podrośnięcia 1,5 – 2 godziny.

Po tym czasie podzielić ciasto na 10 kawałków, każdy z nich rozwałkować w dłuższy rulon i zawinąć na supełek. Odstawić na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.

Przed pieczeniem posmarować wodą i udekorować bułeczki posypując je bazylią.

Piec w 190oC przez około 15 – 20 minut (do lekkiego zrumienienia).

Smacznego!


Comments are closed.