Bułeczki waniliowo – truskawkowe
W zakamarku mojej zamrażarki znalazłam paczuszkę truskawek z zeszłego roku, stąd miałam nadzienie do dzisiejszych bułeczek, a dlatego bułeczki? Bo ostatnio mam fazę na drożdżowe!
Polecam i Wam!
Bułeczki w kształcie ślimaczków są puszyste, miękkie, delikatne i nie za suche, przełożone domowym dżemem truskawkowym z waniliową nutą. Z wierzchu polane lukrem smakują pysznie!
Miłego dnia!
Zródło przepisu: Moje Wypieki
Składniki na formę 32×22 cm (zrobiłam z połowy porcjiw formie 23 x 23 cm)
1 szklanka mleka
1 laska wanilii
110 g masła, roztopionego
1/3 szklanki cukru
2 duże jajka
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
1/4 łyżeczki soli
3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
Mleko przelać do garnuszka, wyskrobać do niego ziarenka z laski wanilii. Podgrzać (nie gotować), następnie ochłodzić do letniej temperatury. Do letniego mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać.
Mąkę pszenną chlebową wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać 3 łyżki mąki (nie więcej). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odjąć około 150 g ciasta, które rozwałkować na wymiar formy (będzie to spodnia warstwa naszych bułeczek, by nie wyciekał z nich dżem). Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem truskawkowym z wanilią (wykonanie poniżej), pozostawiając nie posmarowane 2 cm od brzegów ciasta. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek – ślimaków.
Bułeczki układać w blaszce na spodzie z ciasta drożdżowego, w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 – 45 minut).
Piec w temperaturze 200o przez około 25 – 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.
Dżem truskawkowo – waniliowy:
pół kg truskawek
1/3 szklanki cukru z wanilią (lub zwykły cukier + ziarenka z 1 laski wanilii)
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na grubsze plasterki. Zasypać cukrem w niedużym garnuszku, dodać sok z cytryny, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum, następnie gotować około 45 minut (lub dłużej), bez przykrycia (by woda z truskawek odparowała). Gdy objętość dżemu zmniejszy się o więcej niż połowę (będzie dość gęsty), zdjąć z palnika, przestudzić. Gdyby dżem był w dalszym ciągu mocno płynny, pogotować dłużej. Tą czynność można zrobić kilka dni wcześniej przed przygotowaniem bułeczek, można tez rozłożyć na dwa dni (wtedy gotujemy każdego dnia po np. 20 minut).
Smacznego