Bułeczki, pyszne
Na słodko lub wytwanie
Pyszne, bo..
…są mięciutkie, pięknie pachną drożdżowym aromatem, mają chrupiącą skórkę, miękkie wnętrze, smakują dobrze z każdym dodatkiem – na słodko jak i wytrwaunie!
Są proste i szybkie do zrobienia, dlatego wszystkich zachęcam do robienia domowych bułeczek we własnej kuchni bez konserwantów i polepszaczy, a podczas wyrabiania ciasta każdy z nas może dodać do miski swoje ulubione dodatki ; )
Dzisiaj serwuje z listkiem świeżej sałaty z ogródka, posmarowanym serkiem śmietankowym i posypanym ziarnami słonecznika – pycha!
Komu bułeczkę?, bo właśnie kroję
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka gotowej mieszanki do wypieku chleba (u mnie taka)
3 łyżki oliwy z oliwek
15 g świeżych drożdży
3/4 szklanki mleka
2 łyżki słonecznika
2 łyżki płatków owsianych górskich, błyskawicznych
1/2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
Do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodać drożdże, cukier, wymieszać i odstawić na 10 minut (aktywacja drożdży).
W dużej misce roztrzepać jajko, dodać mąki, sól, słonecznik, płatki owsiane, oliwę, resztę mleka i dodać zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1-2 h.
Po tym czasie formować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Posmarować wierzch roztopionym masłem i zrobić 3 nacięcia nożem na każdej kuleczce.
Piec 15 minut w 200oC.
Smacznego!