Bułeczki pszenne z twarożkiem wiejskim
Śniadanie niespodzianka
Specjalnie dla mojego R. wstałam dzisiaj wczesnym rankiem, aby zrobić mu niespodziankę w postaci świeżych bułeczek.
To nie jest zwykłe pieczywo to bułeczki z dodatkiem wiejskiego twarogu (cottage cheese) – u mnie twarożek ze szczypiorkiem, który nadał świetny aromat! Puszyste, delikatne, mięciutkie, z chrupiącą skórką, pięknie pachnące.
Za to moja nagroda była wspaniała – dostałam wielkiego buziaka w czoło i R. szepnął – „są pyszne!”, także polecamy ; )
Pasują do wszystkiego – wędlin, serów i na słodko.
Miłej niedzieli ; )
Autorka przepisu: Dorotus76
Składniki na około 15 dużych bułeczek:
2 paczki suchych drożdży (po 7 g każda) lub 28 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody (40 – 45ºC)
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki stopionego masła
1 szklanka twarożku wiejskiego (około 300 g)
2 jaja
2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 – 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej
Do posmarowania:
roztrzepane jajko z 1 łyżką
sezam, mak, siemię lniane – do posypania
W dużej misce rozczynić drożdże w letniej wodzie. Dodać cukier i odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodać sól, masło, twarożek (ja go zmiksowałam blenderem, by w cieście nie było kuleczek twarogu), jajka, mąkę. Wymieszać i wyrobić dokładnie, by ciasto było gładkie i elastyczne (można w maszynie do chleba). Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 – 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjać, uformować 70 – 80 gramowe bułeczki. Wykładać je na oprószoną mąką blachę, w pewnej odległości od siebie, sporo urosną. Przykryć, pozostawić na 30 – 45 minut do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać nasionami. Piec około 15 – 20 minut w temperaturze 190ºC, aż bułeczki się przyrumienią. Studzić na kratce.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :)