Bułeczki drożdżowe jak muffinki
Leniuchowe śniadanie
Dzisiaj na śniadanie mieliśmy bułeczki z foremek na muffinki. Bardzo szybkie i proste do wykonania, ładnie rosną. Bułeczki idealne dla fanów jasnego pieczywa! Są delikatne, lekko chrupiące – idealne na śniadanie. Nasze smarowaliśmy masełkiem, białym serem i kładliśmy pomidory i ogórki posypane bazylią. Pyszności!
Składniki 6 bułeczek:
7 g świeżych drożdży lub 3 g suszonych
150 ml wody
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
sól do posypania lub inna posypka
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki wymieszanej z solą i zagnieść gładkie ciasto (ok. 10 minut). Na koniec wyrabiania dodać olej i jeszcze chwilę zagniatać.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Przygotować foremkę do muffinek. Każdy otwór wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części i włożyć do muffinkowej foremki. Bułeczki posmarować masłem, posypać solą. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Piec w temp. 220 stopni przez ok. 15 minut, do zarumienienia.
Wystudzone bułki można zamrozić.
Smacznego