Niedziela i czosnek na śniadanie.

 

Bułeczki są bardzo aromatyczne, przy samym pieczeniu po mieszkaniu unosi się cudowny czosnkowy zapach. 

W okresie częstych zmian temperatur czosnek ma wiele wartościowych właściwości. Jest dobry na zgagę, pobudza żołądek do produkcji soku żołądkowego. Działa przeciwskurczowo. Już naszym babciom znane było korzystne działanie na drogi oddechowe, dlatego czosnek przygotowany na różne sposoby jest jednym z domowych sposóbów leczenia przeziębień, działa przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie, stosuje się go jako środek wywołujący pocenie (kiedy chcemy się „wypocić” przy przeziębieniu). Czosnek obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu zapobiega miażdżycy żył. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu warto stosować go m.in. na anginę.

Na śniadanie? Idealne!

 

 

  

Składnik na 18 bułeczek:

12 ząbków czosnku

350 ml mleka

450 g mąki (prawie 3 szklanki)

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

2 łyżki oleju

25 g świeżych drożdży lub paczuszka suszonych

roztrzepane jajko

szczypta czarnego pieprzu

kilka łyżek różnych ziół

na wierzch: mleko do posmarowania, ziarna do posypania

 

 

Czosnek przecisnąć przez prasę i zagotować z mlekiem. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut. Ostudzić do temeratury pokojowej.    

Wymieszać wszystkie suche składniki. Do mleka dodać jajko i olej i wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Uformować bułeczki, ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośnięcia przez ok. 30 minut. Ja zrobiłam 10 dość dużych bułeczek.
Bułeczki posmarować mlekiem i posypać ziarnami słonecznika.

Piec ok. 20 – 25 minut w 200oC

 

Smacznego : )