Buchty z powidłami
Drożdże instant. powidła i drożdżowa rodzinka ; )
Zawsze, kiedy widziałam je na czyimś blogu -zazdrościłam. Już od paru dni planowałam, że jak przyjadę do domu na te święta upiękę ten piękny rodem z Czech drożdżowy przysmak i się udało : ) Buchty jak malowane z powidłami śliwkowymi. Puszyste, nie suche, lekko maślane i mięciutkie. Jak na nie patrze moje pierwsze skojarzenie to drożdżowa rodzinka, której członkowie mocno się do siebie przytulają ; ) Sami spróbujcie!
Składniki:
500 g mąki pszennej
10 g drożdży suchych
270 – 300 ml mleka
60 g masła, roztopionego
1 małe jajko
2,5 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
powidła śliwkowe (około pół słoiczka) na nadzienie
2 łyżki masła, roztopionego, do posmarowania
cukier puder do oprószenia
Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Drożdże suche wymieszać z mąką. Jajko roztrzepać z mlekiem, cukrem i skórką otartą z cytryny. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkiem, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 50 – 55 gramowe części. Z każdej części zrobić kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni (lub rozwałkować), na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 – 27 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce, podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego : )