Brownies Nigelli Lawson
Przeprowadzka i brownies.
Dzisiaj we Wrocławiu robiliśmy przeprowadzkę ze starego mieszkania z ulicy Sienkiewicza do upragnionej ciszy na Biskupinie. Z tej okazji brownies – mega czekoladowe, gliniaste, przepyszne! Jeden kawałek wystarczy, aby poczuć się jak w niebie!
Składniki:
375 g niesolonego masła
375 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
6 dużych jajek
1 łyżka ekstraktu z wanilii
500 g cukru pudru (dałam 380 g)
225 g mąki
1 łyżeczka soli
Rozpuścić masło i czekoladę w garnuszku z grubym dnem. Lekko przestudzić. W osobnym naczyniu wymieszać roztrzepane jajka z cukrem i wanilią. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą. Zawartość naczyń połączyć, dokładnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia Piec przez 20 – 25 minut w temperaturze 180ºC (nie dłużej! jeśli brownies są upieczone wcześniej należy je wyciągnąć, w przeciwnym razie będą zbyt suche). Gotowe – są suche u góry, lecz w dalszym ciągu lepkie w środku. Ostudzić, pokroić w kwadraty.
Smacznego