Brownies Nigelli Lawson

Przeprowadzka i brownies.

 

Dzisiaj we Wrocławiu robiliśmy przeprowadzkę ze starego mieszkania z ulicy Sienkiewicza do upragnionej ciszy na Biskupinie. Z tej okazji brownies – mega czekoladowe, gliniaste, przepyszne! Jeden kawałek wystarczy, aby poczuć się jak w niebie!

 

 

Składniki:

375 g niesolonego masła

375 g dobrej jakości gorzkiej czekolady

6 dużych jajek

1 łyżka ekstraktu z wanilii

500 g cukru pudru (dałam 380 g)

225 g mąki

1 łyżeczka soli

 

Rozpuścić masło i czekoladę w garnuszku z grubym dnem. Lekko przestudzić. W osobnym naczyniu wymieszać roztrzepane jajka z cukrem i wanilią. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą. Zawartość naczyń połączyć, dokładnie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia Piec przez 20 – 25 minut w temperaturze 180ºC (nie dłużej! jeśli brownies są upieczone wcześniej należy je wyciągnąć, w przeciwnym razie będą zbyt suche). Gotowe – są suche u góry, lecz w dalszym ciągu lepkie w środku. Ostudzić, pokroić w kwadraty.

Smacznego :)

Comments are closed.