Biszkopt, który zawsze się udaje
Szukaliście przepisu na biszkopt idealny?, który zawsze się udaje! Taki, który nigdy nie opada i jest prosty jak stół?
Oto i on!
Delikatny, puszysty. Idealny do tortów i ciast przekładanych ulubionymi kremami lub bitą śmietaną.
Polecam!
Przepis pochodzi z zeszytu z przepisami mamy.
Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanki cukru
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąkę przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt.
Smacznego!
Porada: Jak zrobić aby przeciąć biszkopt na 2 równe krążki? Obkroić ostrym nożem boki biszkoptu a następnie wziąć kawałek nitki, przyłożyć ją w miejscu nacięcia i przeciągnąć nitkę, tak jakby ona kroiła ciasto.