Bezowe duszki
Bezy na Halloween. Chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym wilgotne, piankowe, nie za suche – idealne!
Booo!
Składniki:
200 ml białek
250 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
Dodatkowo:
1 – 2 kostki roztopionej czekolady do dekoracji
Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijać jeszcze przez minutę.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego wyciskać na blachę duszkowego kształu bezy.
Piekarnik nagrzać do 140oC i piec około 40 minut.
Dokładnie wystudzić, udekorować roztopioną czekoladą.
Smacznego!