Bezowe duszki

bezowe duszki2

BEZOWE DUSZKI6

bezowe duszki3

 

Bezy na Halloween. Chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym wilgotne, piankowe, nie za suche – idealne!

Booo!

 

Składniki:

200 ml białek

250 g cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka białego octu winnego

Dodatkowo:

1 – 2 kostki roztopionej czekolady do dekoracji

 

Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.  Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijać jeszcze przez minutę.

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego wyciskać na blachę duszkowego kształu bezy.

Piekarnik nagrzać do 140oC i piec około 40 minut.

Dokładnie wystudzić, udekorować roztopioną czekoladą.

Smacznego!

bezowe duszki4

Comments are closed.