Batoniki amarantusowe i firma Biolevita
Zapraszam na batoniki owsiane z dodatkiem poppingu z amarantusa, pestek dyni, sezamu, migdałów i prawdziwego oleju z pestek dyni, który nadaje im wspaniałego orzechowo – dyniowego aromatu. Batoniki wyszły chrupiące, nie za słodkie, z dodatkiem ulubionych dodatków. Idealne na małego głoda zamiast kupnych batoników
Dostałam do wypróbowania 4 rodzaje olejów (z pestek dyni, sezamowy, kukurydziany, oliwę z oliwek) z firmy Biolevita.
Do dzisiejszych batoników użyłam olej z pestek dyni
„Olej z pestek dyni powstaje w wyniku starannego wyselekcjonowania pestek dyni. Charakteryzuje się ciemno-zieloną barwą o orzechowym smaku i zapachu. Idealnie nadaje się do sałatek, surówek, dipów, zup i innych potraw przyrządzanych na zimno. Ponadto olej z pestek dyni jest świetnym dodatkiem do deserów.?Olej z pestek dyni zapewnia ochronę przed wolnymi rodnikami, co sprawia że opóĽnia procesy starzenia, spożywanie oleju obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Swoją niezwykłą popularność zawdzięcza również, dzięki pomocy w leczeniu prostaty, dróg moczowych.?Dzięki tłoczeniu na zimno olej z pestek dyni zachowuje swoje naturalne właściwości. Jest bogatym Ľródłem witamin, zawiera witaminy A, E, C, D, a także betakaroten, lecytynę.”
Wielkim plusem olei jest ich pakowanie w 30 ml saszetki, dzięki czemu są zawsze świeże i można ich użyć w każdym miejscu i o każdej porze.
Po więcej informacji na temat firmy zapraszam na stronę
Biolevita <— klik, klik
Składniki:
180 g płatków owsianych
60 g poppingu z amarantusa ?
100 g masła
100 g ziaren słonecznika
100 g ziaren dyni
20 g ziaren sezamu
50 g obranych migdałów
1 saszetka oleju z pestek dyni (u mnie firmy Biolevita)
200 g miodu
Płatki owsiane wymieszać z ziarnami słonecznika, dyni i sezamu. Blaszkę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nią gotową mieszankę. Piec w piekarniku w 180oC około 12 minut mieszając co jakieś 2 minuty.
W garnku podgrzać miód z masłem, roztopić i gotoować aż powstanie piana. Zdjąć z ognia i dodać olej dyniowy. Wymieszać. Do garnka dodać popping z amarantusa, migdały i mieszanę z piekarnika. Dokładnie wymieszać i przełożyć masę na blaszkę, wyrównaż wierzch i mocno docisnąć, aby masa się posklejała.
Piec kolejne 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić ostrym nożem na kawałki.
Smacznego!