Babka z ajerkoniakiem i krówkami

Babka z prądem i życzenia wielkanocne ; )

 

Szczerze?

- To najpyszniejsza babka jaką kiedykolwiek jadłam w życiu!

Jaka jest?

- Nie do opisania! Taka pyszna! Bardzo puszysta, bardzo wilgotna, idealnie słodka, z posmakiem krówek i lekką nutką ajerkoniaku. Ma piękny kolor i zajadając się kawałkiem pod nosem mruczę.. pycha! Polecam naprawdę z całego serca!

Źródło przepisu: :)

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocych życzę Wam wszystkich miłej, rodzinnej atmosfery, zdrówka, bo jak człowiek zdrowy to i szczęśliwy, uśmiechu każdego dnia, niewyczepalnych pokładów pozytywnej energii i myśli, samych udanych babek, mazurków i serników i oby każdy wykorzystał ten wolny czas w najbardziej wymarzony jak tylko się da!

Wesołych Świąt życzy

pieczarka mySia – Sara :)

 



Składniki:

17 dag cukru

25 dag mąki pszennej

15 dag cukierków krówek (lub kawałków ulubionej czekolady)

15 dag miękkiego masła/margaryny

125 ml ajerkoniaku

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukierki pokroić na niewielkie kawałki. Margarynę/masło utrzeć z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać jajka (całe), cały czas miksując. Ciągle miksując wlewać ajerkoniak. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać cukierki lub czekoladę.

Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną keksówki, lub – lepiej – formy z kominkiem, można również upiec w formie do babeczek lub muffinek.

*uwaga: krówki mają tendencję do opadania na dno, dlatego forma musi być dobrze wysypana kaszą, by się nie przykleiły.

Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC.

Smacznego :)


Comments are closed.