Babka z ajerkoniakiem i krówkami
Babka z prądem i życzenia wielkanocne ; )
Szczerze?
- To najpyszniejsza babka jaką kiedykolwiek jadłam w życiu!
Jaka jest?
- Nie do opisania! Taka pyszna! Bardzo puszysta, bardzo wilgotna, idealnie słodka, z posmakiem krówek i lekką nutką ajerkoniaku. Ma piękny kolor i zajadając się kawałkiem pod nosem mruczę.. pycha! Polecam naprawdę z całego serca!
Źródło przepisu:
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocych życzę Wam wszystkich miłej, rodzinnej atmosfery, zdrówka, bo jak człowiek zdrowy to i szczęśliwy, uśmiechu każdego dnia, niewyczepalnych pokładów pozytywnej energii i myśli, samych udanych babek, mazurków i serników i oby każdy wykorzystał ten wolny czas w najbardziej wymarzony jak tylko się da!
Wesołych Świąt życzy
pieczarka mySia – Sara
Składniki:
17 dag cukru
25 dag mąki pszennej
15 dag cukierków krówek (lub kawałków ulubionej czekolady)
15 dag miękkiego masła/margaryny
125 ml ajerkoniaku
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukierki pokroić na niewielkie kawałki. Margarynę/masło utrzeć z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać jajka (całe), cały czas miksując. Ciągle miksując wlewać ajerkoniak. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać cukierki lub czekoladę.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną keksówki, lub – lepiej – formy z kominkiem, można również upiec w formie do babeczek lub muffinek.
*uwaga: krówki mają tendencję do opadania na dno, dlatego forma musi być dobrze wysypana kaszą, by się nie przykleiły.
Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC.
Smacznego