Babka pomarańczowa – Jaffa Cakes

Pomarańcze do ciasta!

 

Jaffa Cakes’  – to ciasteczka bardzo popularne w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Są to delikatne biszkopty zalane pomarańczową galaretką i oblane czekoladą, przypominające polskie Delicje Szampańskie. Ich twórcą są McVitie i Price i pochodzą z 1927 roku. Zostały nazwane Jaffa z racji pomarańczy z Jaffy używanych do produkcji ciasteczek. Babka jest bardzo delikatna jak biszkopt, puszysta, wilgotna, pomarańczowa, oblana polewą czekoladową, wszystko komponuje się idealnie.

Robi się ją bardzo szybko, a smakuje rewelacyjnie! Polecam gorąco!

 


Składniki na ciasto:

125 g miękkiego masła

225 g mąki

1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

150 g drobnego cukru

3 duże jajka

6 łyżek śmietany 18%

połowa pomarańczy, dokładnie umyta i zmielona w blenderze na puree

 

Do miski włożyć masło i zmiksować z cukrem, dodać jajka, śmietanę, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, a na końcu dodać puree z pomarańczy. Wszystko dobrze utrzeć mikserem, aby postała piękna gładka masa. Formę – małą keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 19 cm – wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto.

Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC, do tzw. suchego patyczka.

 

Składniki na polewę:

2 łyżki cukru

1 łyżka masła

1 łyżka kakao

1 łyżka śmietany 18%

Podane składniki wkładamy do małego rondelka i mieszamy (na początku najlepiej przemieszać ‚na sucho’, a dopiero potem postawić na gaz i mieszać. W ten sposób polewa powinna być jedwabista. Gotową, jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.

Smacznego!

 


Comments are closed.