Babka orzechowa
„Rewelacja, to jedno z najlepszych Twoich wypieków” powiedział mój R. próbując babki orzechowej, którą zjadł prawie całą sam.
To rzeczywiście pyszna, puszysta, bardzo delikatna, do tego wilgotna, niemal rozpływająca się w ustach, z małymi kawałkami chrupiących orzechów.
Polecam na zbliżające się święta!
Miłego weekendu
Źródło przepisu: Moje Wypieki
Składniki:
250 g masła lub margaryny
pół szklanki wody
1 szklanka cukru (może być czubata)
1 cukier waniliowy (16 g)
1 szklanka mąki
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich (lub innych)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
50 g posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
2 płaskie łyżki kakao
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować (mieszając) do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zdjąć z palnika. Przestudzić, masa może być lekko ciepła.
Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao – przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.
Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną. Następnie wsypać przesiane składniki, dodać żółtka, posiekane orzechy – wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżką.
Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm (w najszerszym miejscu) , z kominkiem, wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 175oC około 45 minut (czas jest tu bardzo różny w zależności od piekarnika, należy już wcześniej sprawdzać patyczkiem, czy nie jest surowa).
Ostudzić, posypać pudrem lub polać polewą.
Smacznego