Babka miętowa z czekoladą
Super babka i letnie orzeźwienie
Spokojnie nominowała do tytułu – „Super babka” – bardzo szybka do przygotowania, prosta, w smaku i konsystencji jest..
… pulchniutka, mięciutka, leciutka jak niebo w słoneczny dzień, z lekko wyczuwajną czekoladą, a miętowy charakter nadalej jej letniego orzeźwienia i świeżości.
Pierwszy raz robilam babkę z dodatkiem jakiegoś „zielska” i nie myślałam, że efekt będzie taki wspaniały. Przy samym robieniu zdjęć pachniało cudownie miętą, bo jest bardzo aromatyczna i pyszna : ), a kto nie wierzy niech sam spróbuje!
Naprawdę polecam z miętową harbatką w letnie popołudnie!
Autorka przepisu: Kasiaaaa24 (z moją małą zmianą), której bardzo dziękuję za wspaniały przepis : )
Składniki na małą keksówkę (u mnie 20 cm):
170 g mąki
100 g cukru
2 jajka
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy cytryny
40 listków mięty
od siebie dodałam – 5 kostek gorzkiej czekolady, startych na drobnych oczkach
Miętę bardzo drobno siekamy i mieszamy z mąką, skórką cytrynową i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem do chwili utworzenia się puszystej masy a następnie dodajemy mleko i oliwę, a na końcu startą czekoladę. Chwilkę mieszamy, a następnie dodajemy mieszankę suchych składników. Miksujemy około minuty na średnich obrotach.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę natłuszczamy odrobiną oliwy i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy ok 35-40* minut (do suchego patyczka).
*Kasia (autorka przepisu) i ja piekłysmy ją troszkę dłużej, ale zawsze piekąc babki obie sugerujemy się suchością patyczka a nie czasem. Jeśli uznacie, że wierzch babki zbytnio się przypieka, przykryjcie go papierem lub folią aluminiową.
Smacznego :)