Babka miętowa z czekoladą

Super babka i letnie orzeźwienie

 

Spokojnie nominowała do tytułu – „Super babka” – bardzo szybka do przygotowania, prosta,  w smaku i konsystencji jest..

… pulchniutka, mięciutka, leciutka jak niebo w słoneczny dzień, z lekko wyczuwajną czekoladą, a miętowy charakter nadalej jej letniego orzeźwienia i świeżości.

Pierwszy raz robilam babkę z dodatkiem jakiegoś „zielska” i nie myślałam, że efekt będzie taki wspaniały. Przy samym robieniu zdjęć pachniało cudownie miętą, bo jest bardzo aromatyczna i pyszna : ), a kto nie wierzy niech sam spróbuje!

 

Naprawdę polecam z miętową harbatką w letnie popołudnie!

 

 

Autorka przepisu: Kasiaaaa24 (z moją małą zmianą), której bardzo dziękuję za wspaniały przepis : )

 

 

 

Składniki na małą keksówkę (u mnie 20 cm):

170 g mąki

100 g cukru

2 jajka

1/2 szklanki oliwy z oliwek

1/4 szklanki mleka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z połowy cytryny

40 listków mięty

od siebie dodałam – 5 kostek gorzkiej czekolady, startych na drobnych oczkach

 

Miętę bardzo drobno siekamy i mieszamy z mąką, skórką cytrynową i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem do chwili utworzenia się puszystej masy a następnie dodajemy mleko i oliwę, a na końcu startą czekoladę. Chwilkę mieszamy, a następnie dodajemy mieszankę suchych składników. Miksujemy około minuty na średnich obrotach.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę natłuszczamy odrobiną oliwy i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy ok 35-40* minut (do suchego patyczka).

*Kasia (autorka przepisu) i ja piekłysmy ją troszkę dłużej, ale zawsze piekąc babki obie sugerujemy się suchością patyczka a nie czasem. Jeśli uznacie, że wierzch babki zbytnio się przypieka, przykryjcie go papierem lub folią aluminiową.

Smacznego :)

 

Comments are closed.