Babka majonezowa

Espresowe wykorzystanie majonezu.

 

Na początku przeczytajcie proste składniki, przepis i jak szybko robi się tę babkę..

Nieprawdaż, że ekspresowo i prosto?

Zadzwonił do mnie moj R. i się pyta czy mam coś słodkiego, a ja mówię – mam – sernik, ale chłodzi się w lodówce przez noc i będzie do degustacji dopiero jutro, a On:

- co? nie masz nic słodkiego ; / szkoda…

na te słowa szybko znalazłam przepis na tą szybką babuszkę i jest! Przygotowanie jej łączenie z przygotowaniem składników, wysmarowaniem formy, wyrobieniem ciasta i włożeniem go do piekarnika zajęło mi 5 minut!

R. sprawiłam wielką niespodziankę, bo to bardzo wilgotna, miękka, puszysta – taka jakie lubi! Nie mógł uwierzyć, że jest z majonezem, którego wcale nie czuc : ) my smarowaliśmy babkę ulubionym jogurtem z wiśniami.

Majonez chyba każdy w domu ma, więc do dzieła ; )

 


Składniki:

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

4 duże jajka

3/4 szklanki majonezu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki na babkę umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy ok 3-5 minut (aby cukier się rozpuścił).

Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy do 3/4 wysokości formy i wstawiamy piekarnika.

Piec około 50 minut w 175oC – do suchego patyczka.

Smacznego!

 


Comments are closed.