Babka majonezowa
Espresowe wykorzystanie majonezu.
Na początku przeczytajcie proste składniki, przepis i jak szybko robi się tę babkę..
Nieprawdaż, że ekspresowo i prosto?
Zadzwonił do mnie moj R. i się pyta czy mam coś słodkiego, a ja mówię – mam – sernik, ale chłodzi się w lodówce przez noc i będzie do degustacji dopiero jutro, a On:
- co? nie masz nic słodkiego ; / szkoda…
na te słowa szybko znalazłam przepis na tą szybką babuszkę i jest! Przygotowanie jej łączenie z przygotowaniem składników, wysmarowaniem formy, wyrobieniem ciasta i włożeniem go do piekarnika zajęło mi 5 minut!
R. sprawiłam wielką niespodziankę, bo to bardzo wilgotna, miękka, puszysta – taka jakie lubi! Nie mógł uwierzyć, że jest z majonezem, którego wcale nie czuc : ) my smarowaliśmy babkę ulubionym jogurtem z wiśniami.
Majonez chyba każdy w domu ma, więc do dzieła ; )
Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 duże jajka
3/4 szklanki majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na babkę umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy ok 3-5 minut (aby cukier się rozpuścił).
Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy do 3/4 wysokości formy i wstawiamy piekarnika.
Piec około 50 minut w 175oC – do suchego patyczka.
Smacznego!