Babka drożdżowa z suszonymi wiśniami
Marzy Wam się wilgotna a przy tym puszysta babka drożdżowa? Oto i ona! Puszysta, wilgotna, mięciutka z suszonymi wiśniami, które nadają ciastu owocowego aromatu. Polecam Babkę można polać lukrem lub polewą czekoladową.
Składniki:
3 szklanki mąki + 1/2 szklanki ewentualnie do podsypania ciasta (ale nie więcej)
1/3 szklanki mleka
3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
2 jajka
1 żółtko
35 g drożdży
150 g masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki suszonych wiśni
Wszystkie składniki (oprócz mleka) maja być w temp. pokojowej
Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru, dodać cztery łyżki mąki i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, szczyptę soli, śmietanę kremówkę, roztopione masło, jajka, żółtko, odsączone wiśnie oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (wyrabiać około 10 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie uderzyć w ciasto pięścią kilka razy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy o średnicy 22 cm (z kominem) i odstawić do ponownego wyrośnięcia (około 30minut).
Piec około 45 minut w temperaturze 180oC. Jeśli ciasto szybko zrumieni sie od góry, przykryć folią aluminiową.
Smacznego!