Babka czekoladowa wg Uli

 

Wspaniała, pięknie wyrośnięta babka. 

Intensywnie kakaowa, delikatna, puszysta i mięciutka. Ekspresowa w wykonaniu (kwestia 10 minut i babka jest w piekarniku), banalnie prosta (wystarczy odmierzyć składniki szklanką o pojemności 250 ml)  a efekt? Niebiańsko pyszny :)

Polecam – wypróbowana i polubiona ;-)

Miłego dnia!


Źródło przepisu: Ula


Składniki na formę z kominem o Ø 22cm:

5 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju np. słonecznikowego

½ szklanki wrzącej wody1½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki ciemnego kakao

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego


Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Całe jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem. Wlać olej zmieszany z wodą, wsypać przesianą mąkę z kakao i całość krótko zmiksować do połączenia się składników, dodać ekstrakt migdałowy. 

Formę na babkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wlać ciasto, wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180ºC, piec 40-45 minut. Od razu po upieczeniu wyciągnąć z formy, przestudzić i polukrować

Smacznego!  


Comments are closed.