Babka czekoladowa wg Uli
Wspaniała, pięknie wyrośnięta babka.
Intensywnie kakaowa, delikatna, puszysta i mięciutka. Ekspresowa w wykonaniu (kwestia 10 minut i babka jest w piekarniku), banalnie prosta (wystarczy odmierzyć składniki szklanką o pojemności 250 ml) a efekt? Niebiańsko pyszny
Polecam – wypróbowana i polubiona
Miłego dnia!
Źródło przepisu: Ula
Składniki na formę z kominem o Ø 22cm:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju np. słonecznikowego
½ szklanki wrzącej wody1½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Całe jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem. Wlać olej zmieszany z wodą, wsypać przesianą mąkę z kakao i całość krótko zmiksować do połączenia się składników, dodać ekstrakt migdałowy.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wlać ciasto, wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180ºC, piec 40-45 minut. Od razu po upieczeniu wyciągnąć z formy, przestudzić i polukrować
Smacznego!