Babka czekoladowa
Wilgotna, mięciutka, czekoladowo – kakaowa babka z polewą czekoladową, którą należy odłożyć podczas przygotowania składników na ciasto Jedna z ulubionych w naszym domu. Polecam na te święta
Składniki:
250 g masła
2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
1/2 szklanki gorącej, przegotowanej wody
4 łyżki kakao
50 g mlecznej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do garnka z grubszym dnem wrzucić masło, cukier, cukier waniliowy, wodę, czekoladę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki na polewę. Resztę masy ostudzić, dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Dokładnie zmiksować na jednolita masę. Z białek ubić pianę i dodać małymi porcjami do masy, delikatnie wymieszać.
Forme do babek wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przelać ciasto.
Piec w 180oC przez 50-60minut. Ostudzone ciasto lekko po nakłuwać z wierzchu i polać odstawiona polewą.
Smacznego!