Babka czekoladowa

babka czekoladowa

babka czekoladowa3

babka czekoladowa2

babka czekoladowa5

Wilgotna, mięciutka, czekoladowo – kakaowa babka z polewą czekoladową, którą należy odłożyć podczas przygotowania składników na ciasto :) Jedna z ulubionych w naszym domu. Polecam na te święta :)

Składniki:

250 g masła

2 szklanki mąki

1 1/2 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

4 jajka

1/2 szklanki gorącej, przegotowanej wody

4 łyżki kakao

50 g mlecznej czekolady

2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do garnka z grubszym dnem wrzucić masło, cukier, cukier waniliowy, wodę, czekoladę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki na polewę. Resztę masy ostudzić, dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Dokładnie zmiksować na jednolita masę. Z białek ubić pianę i  dodać małymi porcjami do masy, delikatnie wymieszać.

Forme do babek wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przelać ciasto.

Piec w 180oC przez 50-60minut. Ostudzone ciasto lekko po nakłuwać z wierzchu i polać odstawiona polewą.

Smacznego!

babka czekoladowa6

Comments are closed.