Babka czekoladowa


 

Pyszna, delikatna, puszysta, maślana, nie za słodka babka z dodatkiem prawdziwej czekolady, dzięki której jest bardzo czekoladowa :). Szybka i bezproblemowa w przygotowaniu.

Pieczona w małej keksówce, która jest idealna na jedno popołudnie do kawy, w gronie najbliższych. 

Słodkiej niedzieli ;-)

 

Składniki:

150 g czekolady gorzkiej

3 łyżki mleka

125 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

3 jajka

1 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać czekoladę i dokładnie wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać razem, przesiać przez sito i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników.

Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki keksowej o długości 20 cm.

Piec przez około 40 minut w 180oC.

Upieczoną babkę polać ulubioną polewą czekoladową.

Smacznego!

 

?

Comments are closed.