Babka czekoladowa
Pyszna, delikatna, puszysta, maślana, nie za słodka babka z dodatkiem prawdziwej czekolady, dzięki której jest bardzo czekoladowa :). Szybka i bezproblemowa w przygotowaniu.
Pieczona w małej keksówce, która jest idealna na jedno popołudnie do kawy, w gronie najbliższych.
Słodkiej niedzieli
Składniki:
150 g czekolady gorzkiej
3 łyżki mleka
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać czekoladę i dokładnie wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać razem, przesiać przez sito i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki keksowej o długości 20 cm.
Piec przez około 40 minut w 180oC.
Upieczoną babkę polać ulubioną polewą czekoladową.
Smacznego!
?