Babeczki z czerwoną porzeczką
Delikatne, puszyste, miękkie i wilgotne babeczki z czerwoną porzeczką, idealne połączenie słodkiego ciasta i lekko kwaskowatych owoców. Pyszne!
Składniki:
270 g mąki
100 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
150 g jogurtu
2 roztrzepane jajka
100 g oleju słonecznikowego
1 szklanka czerwonej porzeczki
Mokre składniki: olej, jogurt i jajka wymieszać. W drugiej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier. Połączyć zawartość obu misek i mieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami i nakładać do 3/4 wysokości każdego wgłębienia.
Piec w 180oC około 25 minut (do suchego patyczka).
Wystudzić na kratce.
Smacznego!