Babeczki Tiramisu

babeczki tiramisu3

babeczki tiramisu5

babeczki tiramisu4

babeczki tiramisubabeczki tiramisu2

Bardzo proste i szybkie babeczki o smaku tiramisu. Delikatne, mięciutkie, puszyste, babeczkowe, lekko kawowe ciasto w dwóch kolorach o smaku włoskiego deseru, pokryte kremem z serka mascarpone. Wierzch każdej babeczki oprószony kakao. Pięknie prezentują się na stole.

Może i Wy zrobicie je na Wielkanoc? ; )

 

Składniki na 10 – 12 babeczek:

125 g masła

110 g cukru

120 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki kakao

2 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, w proszku

2 jajka

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przesiać do miski i odłożyć.

W misce utrzeć masło mikserem na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbić jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć.

Do masy maślanej dodać suche składniki i wymieszać szpatułką. Formę na muffinki wyłożyć 10 – 12 papilotkami. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną połowę wyłożyć po 1 łyżeczce do każdej papilotki. Resztę ciasto zmiksować z kakao i wyłożyć również po 1 łyżce na białym cieście w papilotkach.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Składniki na krem:

250 g serka mascerpone

3 łyżki śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilią

3 łyżki kakao

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, cukier i delikatnie zmiksować

Babeczki ozdobić kremem, wyciskając go z rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :).

babeczki tiramisu8

babeczki tiramisu6 babeczki tiramisu7

Comments are closed.