Babeczki Tiramisu
Bardzo proste i szybkie babeczki o smaku tiramisu. Delikatne, mięciutkie, puszyste, babeczkowe, lekko kawowe ciasto w dwóch kolorach o smaku włoskiego deseru, pokryte kremem z serka mascarpone. Wierzch każdej babeczki oprószony kakao. Pięknie prezentują się na stole.
Może i Wy zrobicie je na Wielkanoc? ; )
Składniki na 10 – 12 babeczek:
125 g masła
110 g cukru
120 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
2 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, w proszku
2 jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przesiać do miski i odłożyć.
W misce utrzeć masło mikserem na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbić jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć.
Do masy maślanej dodać suche składniki i wymieszać szpatułką. Formę na muffinki wyłożyć 10 – 12 papilotkami. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną połowę wyłożyć po 1 łyżeczce do każdej papilotki. Resztę ciasto zmiksować z kakao i wyłożyć również po 1 łyżce na białym cieście w papilotkach.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Składniki na krem:
250 g serka mascerpone
3 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilią
3 łyżki kakao
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, cukier i delikatnie zmiksować
Babeczki ozdobić kremem, wyciskając go z rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :).