Babeczki mega czekoladowe
Babeczki mega czekoladowe bardzo delikatne i puszyste, bez dodatku proszku do pieczenia – ich lekkości nadają dobrze ubite białka. Bardzo szybkie do zrobienia, polecam
Składniki na 10/11 babeczek:
200 g czekolady mlecznej
125 g masła
100 g cukru
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
2 duże lub 3 małe jaja
Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na puszystą, jasną pianę. Dodać żółtka, roztopioną czekoladę z masłem i delikatnie wymieszać. Dosypać mąkę przesianą przez sitko, kakao i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Masę przełożyć z do 4/5 wysokości każdego otworu.
Piec 20-25 minut w 180oC do suchego patyczka.
Studzić na kratce.
Smacznego